Portretten van dansrecensenten gidsen je doorheen de hedendaagse dans in Vlaanderen en Brussel.
Naar welk soort bewegingsmateriaal of lichaamsbeelden zijn de makers op zoek? Welke thema's vormen de rode draad in hun oeuvres? Hoe werken ze met beweging en met tijd en ruimte? Aan de hand van tekst en video situeren een tiental recensenten en essayisten onze voornaamste dansmakers. Daarbij nemen ze bezoekers – van nieuwelingen tot ervaren dansliefhebbers – bij de hand in het kijken naar de dans zelf. Een uitnodiging ook om de verscheidenheid van de hedendaagse dans in Vlaanderen te ontdekken. Lees hier meer verhelderende inzichten over het kijken naar dans en concrete tips.
Bekijk alle portretten“Hedendaagse dans is moeilijk,” klinkt het vaak. Nochtans blijkt uit heel wat projecten van kunstenaars dat dans net een taal kan zijn waarin mensen van allerlei achtergronden elkaar kunnen ontmoeten op een heel basale, betekenisvolle en frisse manier. Do The Dance toont hoe dat werkt.
Hoe ziet het danslandschap er vandaag uit? Kunstenpunt vroeg aan schrijfster en onderzoeker Charlotte De Somviele om een overzicht te maken van de hedendaagse dans in Vlaanderen en Brussel anno 2018.
Kunstenpunt vroeg aan Charlotte De Somviele om een overzicht te maken van hedendaagse dans in Vlaanderen en Brussel anno 2018.
Kunstenpunt nodigde Pieter 'T Jonck uit om een landschapsoverzicht te maken van de hedendaagse dans in Vlaanderen.
De uitgave 104 ‘Social Bodies’ bevat naast de landschapstekening van Pieter T’Jonck onder meer interviews met Anne Teresa De Keersmaeker, Sidi Larbi Cherkaoui en Theo Van Rompay.
Het Firmament neemt de hedendaagse erfgoedpraktijk bij dans onder de loep:
welke sporen blijven als de voorstelling voorbij is?
Hoe is het verleden aanwezig op het podium?
Een gesprek met vier recensenten over het kijken naar dans met tips voor wie met
meer zelfvertrouwen of bagage de theaterzaal
wil binnenstappen.
Volgens de culturele evenementendatabank UiT in Vlaanderen vonden in 2014 20.037 podiumvoorstellingen plaats, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Wie organiseerde dit ruime aanbod?